Kwaliteitsmanagementsystemen die continu verbeteren
Als bestuurder, manager of consultant wil je een systematische aanpak om de kwaliteit van je producten en dienstverlening continu te verbeteren. Je wilt in jouw bedrijf een kwaliteitsmanagementsysteem implementeren omdat het natuurlijk voordelen biedt. Je weet dat je dan:
- sneller en krachtiger zaken kunt doen
- meer vertrouwen uitstraalt
- jouw klanten beter kan bedienen
Zodat de kwaliteit en de prestaties van jouw organisatie continu verbeteren. Maar hoe ontwerp en implementeer je zo’n systeem nu met resultaat?
PDCA in het hart van elk kwaliteitssysteem
De plan-do-check-act cyclus vormt niet alleen het hart van continu verbeteren maar ook van elk serieus kwaliteitsmanagementsysteem. Effectief verbeteren gebeurt namelijk continu en niet eenmalig. En je doet het zeker niet af en toe. Want dat schept veel te veel verwarring bij je klanten en medewerkers.
De continu verbetermentaliteit zal eerst in het DNA van je organisatie terecht moeten komen. Anders zal een kwaliteitsmanagementsysteem niet aanslaan. Laat staan dat het effectief kan zijn. Een systeem ondersteunt immers slechts het verbeterproces. En dat proces kan alleen effectief zijn wanneer er een cultuur aanwezig is van continu verbeteren en feedback.
❯ Gratis artikel 'Kwaliteitsmanagementsystemen & PDCA'
In onze landelijke studie komen 4 succesfactoren bovendrijven die sterk kwaliteitsverhogend werken. Ze zijn daarnaast ook zeer succesbepalend voor het behalen van rendement op kwaliteitssystemen zoals KPI's. lees verder...❯ Onderzoeksrapport 'De kracht van continu verbeteren'
Als manager, bestuurder of consultant wil je de prestaties van jouw organisatie blijvend verbeteren. Maar je weet niet precies hoe. En je weet niet wat nu echt essentieel is om succes te bereiken. Wij deden er onlangs onderzoek naar. Samen met het topvakblad Kwaliteit in Bedrijf. lees verder...❯ Boek 'De cockpit van de organisatie'
Heb je ook de indruk dat jouw organisatie nog kan verbeteren als het gaat om de geleverde prestaties? Dat de kwaliteit van je organisatie en diensten nog verder kan verbeteren? Dat er meer uit de ontwikkeling en inzet van jouw medewerkers te halen valt? lees verder...De onderdelen van een kwaliteitsmanagementsysteem
Een goed kwaliteitsmanagementsysteem bestaat minimaal uit de volgende onderdelen:
- Principes: welke uitgangspunten en fundamentele principes hanteer je? Op welke manier ondersteunt een kwaliteitsmanagementsysteem de strategie en doelstellingen van de onderneming? De principes leiden tot concrete standaarden welke je kan gaan invoeren.
- Standaarden: welke standaarden zorgen voor uniformiteit in klantbejegening en procesafhandeling? Zijn de standaarden gemakkelijk afdwingbaar?
- Procesbeschrijving: is het bedrijfsproces beschreven en voor alle betrokkenen helder?
- Procedures: welke stappen dien je in welke volgorde uit te voeren? Welke uitzonderingen mag je daarbij maken?
- Indicatoren: welke prestatie-indicatoren meten de voortgang in kwaliteitsverbetering? Deze indicatoren zijn eenduidig.
- Dashboard: hoe kunnen medewerkers en managers zien hoe het er voor staat en waar nodig bijsturen? Op het dashboard zet je de belangrijkste indicatoren.
- Verbeterbord: hierop geven medewerkers aan waar zij tegenaan lopen en welke verbeteringen de kwaliteit kunnen laten toenemen.
Specifieke kwaliteitsmanagementsoftware ondersteunt de hiervoor beschreven onderdelen.
Voorbeelden van een kwaliteitsmanagementsysteem
- De intelligente organisatie: verbetert continu de kwaliteit van haar processen en dienstverlening door de inzet van onvervalste KPI’s en Big Data. Ze kantelt de organisatie naar een klantgerichte bedrijfsprocesomgeving.
- De Balanced Scorecard: zorgt dat de missie, strategie, doelstellingen en prestatie-indicatoren op elkaar aansluiten. Zo krijg je beter zicht op noodzakelijke koerswijzigingen en veranderingen. En je kunt verbeteringen sneller doorvoeren.
- Lean: maak korte metten met verspilling in je processen en verhoog tegelijk de toegevoegde waarde voor je klanten. Met het kwaliteitssysteem Lean verbeter je tegelijk jouw marges en klanttevredenheid.
- Six Sigma: deze variant op lean is vooral in grootschalige (industriële) omgevingen goed toepasbaar. Het aantal fouten kun je sterk minimaliseren waardoor de kwaliteit stijgt en de kosten dalen.
- Kaizen: een grondige aanpak om je processen uit elkaar te halen, waar nodig te reviseren en opnieuw in elkaar te steken. Zodat een kwaliteitsmanagementsysteem integraal onderdeel kan uitmaken van jouw processen.
Hoe implementeer je kwaliteitsmanagement?
Passionned Group heeft met de implementatie van kwaliteitsmanagementsystemen langjarige ervaring in tal van sectoren. Op basis daarvan en ons onderzoek ontwikkelden we aantal passende oplossingen voor je:
❯ Opleiding PDCA & continu verbeteren
Deze praktijkgerichte PDCA-opleiding voorziet je van direct toe te passen continu verbeter-kennis. Zo kun je een leidende en adviserende rol pakken in verbetertrajecten in jouw bedrijf. Je leert en oefent met alle benodigde vaardigheden, technieken en bouwstenen. lees verder...❯ Kwaliteitsmanagementsystemen en procesarchitectuur
Kwaliteitsmanagementsystemen zoals ISO of het INK-model zijn statisch. In de opleiding Procesmanagement leer je kwaliteitssystemen direct in te bakken in jouw bedrijfsprocessen. Dat doe je d.m.v. een flexibele procesarchitectuur. lees verder...❯ Verhoog je kwaliteit met onze unieke Lean Training
In onze 3-daagse Lean Training Green Belt leer en ervaar je hoe de kwaliteit van jouw organisatie en producten toeneemt. Je gaat consequent verspillingen elimineren uit jouw processen. Bekijk jouw eigen organisatie door de ogen van jouw klanten. lees verder...De drie belangrijkste voordelen
- op systematische wijze & controleerbaar dagelijks verbeteren
- meer mogelijkheden om je marges te verruimen
- een hogere medewerker- en klanttevredenheid
Benieuwd naar onze aanpak en best practices?
Neem gerust contact met ons op voor een afspraak of meer informatie over een kwaliteitsmanagementsysteem naar je keuze. Onze adviseurs en verbeterspecialisten helpen je graag verder.