Je komt altijd voor uitdagingen te staan met slim verbeteren
Het invoeren van slim continu verbeteren vormt bijna altijd een grote uitdaging. Of het nu met PDCA is, of met Lean, of een combinatie. Slim verbeteren moet, want in de praktijk kom je als manager / procesverbeteraar altijd voor een of meer van de volgende uitdagingen te staan:
- in het begin is er groot enthousiasme, later ebt dat weg en stokt het verbeterproces
- de daadkracht van het management blijkt te zwak om echte verbeteringen door te voeren
- de hiërarchie (organisatieharkje) is te dominant; procesdenken komt niet van de grond
- er heerst een mentaliteit van ‘ieder voor zich’, eigen koninkrijkjes krijgen altijd voorrang
- de verbeteringen worden niet geborgd, waardoor de volgende verbeterslag gemist wordt
Averechtse effecten: waak voor een verbetertrauma
Daarnaast heeft menig verbetertraject last van averechtse effecten en slaat continu verbeteren soms om in continu verslechteren. Er wordt bijvoorbeeld te weinig rekening gehouden met de klant en de klantsituatie. Of de data en een analytische bedrijfscultuur ontbreekt. Uit noodzaak worden die verbetertrajecten compleet teruggedraaid en zit de organisatie opgescheept met een verbetertrauma.
Wat zijn de succesfactoren van slim verbeteren?
De belangrijkste succesfactoren van slim verbeteren komen in ons onderzoek naar voren. We noemen er enkele:
- er is een cultuur waarin verbeteren als een continu proces wordt gezien
- kwaliteitsmanagement en -controle zit diep verankerd in de processen
- het management stuurt op datagedreven procesverbeteringen en innovaties
- het geven en ontvangen van feedback is onderdeel van de organisatiecultuur
Lees verder in ons onderzoeksrapport ‘De kracht van continu verbeteren’ en het nieuwe PDCA-boek ‘Datacratisch werken’ .
Alle facetten komen integraal aan bod
Slim verbeteren houdt in dat je continu verbeteren gaat insteken vanuit het perspectief van een intelligente, datagedreven organisatie. Het voordeel is dat alle facetten van continu verbeteren, leren en PDCA integraal aan bod komen. Tegelijk wordt er gewerkt aan het vergroten van de intelligentie en vallen er geen ‘gaten’ in de cyclus. Slim verbeteren is integraal verbeteren, 100% datagedreven.
Continu verbeteren zonder KPI’s
Een voorbeeld waar het vaak niet goed gaat: de organisatie gaat aan de slag met continu verbeteren zonder te beschikken over betrouwbare datasets en de juiste KPI’s. Daardoor komt analyse, dialoog en leren niet serieus van de grond en kan de verbetercyclus (PDCA) niet gaan draaien. Een valse start is het gevolg. Gelukkig kan het ook anders!
Download gratis 4 succesfactoren
Wil je een goede start maken met slim verbeteren en PDCA? Ken je al de hoofdfactoren voor organisatiesucces? Download dan nu het gratis artikel ‘PDCA succesfactoren: 4 factoren die elke manager moet kennen’.
Case: Veiligheidsregio Noord-Holland-Noord
De Veiligheidsregio NHN, ontwikkelde samen met een team van cardiologen van het Medisch Centrum Alkmaar, de meldkamer en ambulancezorg een slim procesdashboard waar data uit verschillende bronnen samenkomt voor analyse, visualisatie en dialoog. Daar wisten de samenwerkende dienstverleners door systematische datagebruik en slim verbeteren wel 20 minuten doorlooptijdverkorting te realiseren bij spoedeisende hartinfarctzorg. In een acute zorgketen waarin elke seconde telt is dat fenomenaal: data die levens redt. En van groot maatschappelijk belang. Lees ook ‘Veiligheidsregio NHN winnaar Slimste organisatie van 2015’.
6 praktische opleidingen voor slimmer verbeteren
Door onze langjarige ervaringen hebben we de kneepjes van het verbetervak goed in de vingers gekregen. Die kennis en ervaringen zijn voor jou samengebald in diverse opleidingen om slimmer te verbeteren:
Training PDCA & kwaliteitsmanagement

Deze praktijkgerichte training PDCA & kwaliteitsmanagement voorziet je van direct toe te passen continu verbeter-kennis. Zo kun je een leidende en adviserende rol pakken in verbetertrajecten in jouw bedrijf. Je leert en oefent met alle benodigde vaardigheden, technieken en kwaliteitsbouwstenen. Meld je hier direct aan voor de eerstvolgende sessie van 19 t/m 21 mei 2021
Unieke Lean Training Green Belt voor slim verbeteren

In deze interactieve Lean training tot Green Belt maak je kennis met de belangrijkste Lean-principes en raak je vertrouwd met de wijze waarop je Lean & slim verbeteren succesvol kunt implementeren. Lean-expert drs. Louis Brackel RC neemt je mee in de wereld van datagedreven Lean, KPI’s, klantgericht denken, PDCA-verbetercirkels & effectief gedrag.
Opleiding Procesmanagement

Leer hoe je procesmanagement inzet als krachtig veranderinstrument en verbeter je bedrijfsprocessen. Vertaal alle nieuwe ontwikkelingen en trends naar een concurrerende strategie, optimale processen, een nieuwe inrichting en een flexibele procesarchitectuur. Meld je hier direct aan voor de eerstvolgende sessie van 8 t/m 10 juni 2021
Opleiding Scenarioplanning & Business Dynamics

In 3 dagen leer je je strategie toekomstbestendig te maken. Leer om relevante toekomstbeelden, scenario's en strategy maps voor je organisatie te ontwikkelen om klaar te zijn als de situatie zich voordoet. Meld je hier direct aan voor de eerstvolgende sessie van 28 t/m 30 april 2021
Cursus Performance Management: KPI's en slim verbeteren

In deze training Performance Management & KPI’s leer je de prestaties van de organisatie en jouw teams te managen én slim te verbeteren. Je weet dat je KPI's en smart doelen nodig hebt, maar welke zijn nu de beste? En hoeveel? En voor wie? Tijdens deze training leer je alles wat nodig is om slim verbeteren in de dagelijkse praktijk te brengen. Meld je hier direct aan voor de eerstvolgende sessie van 15 t/m 17 september 2021
Opleiding 'Master of Data Science'

Tijdens de 'Master of Data Science' maak je in 10 intensieve dagen kennis met Business Intelligence, Predictive Analytics, textmining, Big Data, business cases, valkuilen, privacy, ethiek maar vooral de governance en succesfactoren. Meld je hier direct aan voor de eerstvolgende sessie van 12 t/m 23 juli 2021
Je verbetertraject maakt grotere kans van slagen
Door te PDCA’en en continu te verbeteren vanuit het perspectief van een intelligente organisatie en intensief gebruik van data, heeft jouw verbetertraject veel grotere kans van slagen, want:
- de cirkel gaat draaien in lijn met de strategische doelen en missie (allround vision, plan)
- je medewerkers hebben de juiste KPI’s en inzichten om bij te sturen (analytics, check)
- de organisatie wordt zo ingericht dat er meer flexibiliteit ontstaat (agility, do en act)
Tot slot: continu verbeteren en PDCA zit in het hart én het DNA van elke intelligente, datagedreven organisatie! Ons grootschalige onderzoek wijst dat ook uit: de 4 belangrijkste succesfactoren voor intelligentie bestaan uit vier letters! De reden waarom die combinatie zo ijzersterk is. Meer weten over de intelligente organisatie? Bestel dan de nieuwste druk van ons boek!
Ook slim verbeteren en jouw organisatie intelligenter maken?
Wij hebben meer dan 15 jaar ervaring in het realiseren van slim verbeteren in diverse sectoren. Met tal van oplossingen helpen we je snel op weg jouw organisatie intelligenter en datagedreven te maken en meer rendement (op diverse niveaus) uit jouw organisatie te halen. Neem vrijblijvend contact met ons op voor een afspraak met een van onze verbeterconsultants en facilitators.