Instituut voor kwaliteit gezondheidszorg | Nieuws

Instituut voor kwaliteit gezondheidszorg

Geschreven door

Passionned Group is dé specialist in datagedreven werken. Onze bevlogen en ervaren consultants helpen grotere en kleinere organisaties bij de kanteling naar een intelligente, datagedreven organisatie. Om het jaar organiseren wij de prestigieuze prijs voor de Slimste organisatie van Nederland.

Instemming met plannen Ab Klink

Het demissionaire kabinet heeft vrijdag ingestemd met de plannen van minister Ab Klink (Volksgezondheid) voor het instituut dat de kwaliteit van de zorg moet vergroten en tegelijk moet voorkomen dat onnodig kosten worden gemaakt. De nieuwe organisatie moet de ontwikkeling van richtlijnen bevorderen en gaat resultaten over de zorg openbaar maken, bijvoorbeeld het percentage infecties na een operatie of de sterftecijfers.

Veilig

Het kwaliteitsinstituut kan verder beoordelen of behandelingen wel doelmatig en veilig worden uitgevoerd. Nu worden die taken nog gedaan door onder meer de Inspectie voor de Gezondheidszorg, het College voor Zorgverzekeringen, de Nederlandse Zorgautoriteit en de Regieraad. Volgens het ministerie valt er nog genoeg te verbeteren. Artsen zouden zich niet altijd aan de richtlijnen houden voor bepaalde behandelingen en soms zijn die richtlijnen er ook nog niet.

Kritische succesfactoren voor kwaliteit

Binnen een ziekenhuis is een belangrijke indicator voor de kwaliteit het percentage infecties na een operatie. Een hoge score op deze KPI geeft niet alleen aan dat de patiëntveiligheid verbeterd kan worden, ook dat er veel rework kan worden voorkomen. Het voorkomen daarvan is een belangrijk element van de PDCA cyclus en het consequent sturen op het verminderen van het rework kan de prestaties van een organisatie sterk verbeteren.

Bron: nu.nl.

Reageer op dit artikel van Daan van Beek

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Een selectie van onze klanten

Word nu ook klant

Wil je ook klant bij ons worden? Wij helpen je maar wat graag verder met instituut voor kwaliteit gezondheidszorg (nieuws) of andere zaken waar je slimmer van wordt.

Daan van Beek, Eindbaas & specialist in continu verbeteren

DAAN VAN BEEK MSc

Eindbaas & auteur van het boek 'De intelligente, datagedreven organisatie'

neem contact met mij op

Fact sheet

Organisaties geholpen
___
Trainingen & workshops
___
Deelnemers opgeleid
___
Beoordeling klanten
8,8
Consultants & docenten
___
Kantoren
3
Jaar ervaring
15