Implementeer ook ontwikkeling van kennis | Kennismanagement

Implementeer ook ontwikkeling van kennis

Geschreven door

Passionned Group is dé specialist in datagedreven werken. Onze bevlogen en ervaren consultants helpen grotere en kleinere organisaties bij de kanteling naar een intelligente, datagedreven organisatie. Om het jaar organiseren wij de prestigieuze prijs voor de Slimste organisatie van Nederland.

Kennis in ontwikkeling

Ook na implementatie blijft kennis in ontwikkeling. De implementatie van kennis en innovaties in de praktijk van de gezondheidszorg kan bovendien niet los worden gezien van de organisatorische en economische context, zo blijkt uit een publicatie van onderzoekers van het NIVEL, iBMG en IQ healthcare in BMJ Quality & Safety.

NIVEL

In Nederland bestaat al geruime tijd beleid om nieuwe kennis snel zijn weg te laten vinden naar toepassingen in de praktijk van de gezondheidszorg. ZonMw speelt hierbij een belangrijke rol. In 2009 onderzocht een consortium, bestaande uit het NIVEL (Nederlands instituut voor onderzoek van de gezondheidszorg), iBMG en IQ healthcare, het implementatiebeleid van ZonMw. De aanbevelingen die dit onderzoek opleverde, zijn grotendeels overgenomen in de beleidsplannen van ZonMw. Onder meer de aanbeveling meer aandacht te besteden aan de organisatorische en economische context, waarin de implementatie van innovaties plaatsvindt. En meer rekening te houden met het gegeven dat veel kennis in ontwikkeling blijft. Alleen al door toepassing in de praktijk verandert kennis. Rigide vasthouden aan ‘onveranderbare’ kennis frustreert veranderprocessen.

Lange termijn

De onderzoekers zien veel aandacht voor strategieën om met professionals te communiceren maar veel minder aandacht voor strategieën gericht op het beïnvloeden van de organisatie om die professionals heen. Verder signaleren ze dat de infrastructuur voor implementatie (ondersteuners voor kwaliteitsmanagement & -verbetering) sterker kan door de gehanteerde methoden systematischer te evalueren. Het onderzoek naar verbetering van gezondheidszorg zou zich nog verder moeten professionaliseren. Bovendien lijkt het zinvol meer in te zetten op programma’s van langere duur, waarin alle relevante partijen samenwerken aan verbetering van zorg op een bepaald terrein.

Bron: Nivel.

Reageer op dit artikel van Daan van Beek

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Een selectie van onze klanten

Word nu ook klant

Wil je ook klant bij ons worden? Wij helpen je maar wat graag verder met implementeer ook ontwikkeling van kennis (kennismanagement) of andere zaken waar je slimmer van wordt.

Daan van Beek, Eindbaas & specialist in continu verbeteren

DAAN VAN BEEK MSc

Eindbaas & auteur van het boek 'De intelligente, datagedreven organisatie'

neem contact met mij op

Fact sheet

Organisaties geholpen
___
Trainingen & workshops
___
Deelnemers opgeleid
___
Beoordeling klanten
8,8
Consultants & docenten
___
Kantoren
3
Jaar ervaring
15