Feedback als basis voor control | Complete feedbackloops
Passionned Group is dé specialist in datagedreven werken, dashboards, KPI's, continu verbeteren, algoritmes, Artificial Intelligence en BI. Onze bevlogen en ervaren consultants helpen grotere en kleinere organisaties bij de kanteling naar een intelligente, datagedreven organisatie.

Feedback als basis voor control

Geschreven door

De hele organisatie

Feedback maakt control mogelijk. Bij control denken we al snel aan het beheersen van de activiteiten van een hele organisatie. Echter, het beheersen van processen – bijvoorbeeld het ontwerpproces van een ingenieursbureau, het productieproces van een drukkerij of de testafname door een testbureau – is de kern van ‘control’.

Control & feedback

Feedback als basis voor controlEen serie beheerste processen leidt tot de beheersing (control) van een systeem of een organisatie. Die control wordt mogelijk gemaakt door feedback over het functioneren van dat proces. Het eindresultaat van het proces (de tekening, het drukwerk, het testrapport) wordt beoordeeld met productnormen en zonodig gecorrigeerd.

Bijstellen door terugkoppeling

Daarna wordt bepaald of het proces waarin het product is ontstaan, moet worden bijgesteld. De feedback of terugkoppeling over het meetresultaat bepaalt de eventuele ingreep in het proces. Feedback maakt het mogelijk om corrigerend op te treden en zo de toekomstige prestatie van het proces te beïnvloeden.

Lering trekken

Belangrijk is dat feedback mensen lering laat trekken uit hun prestaties en dat de wijze van feedback geven zo moet zijn dat dit stimuleert. Bij het ontwerpen van een Organisatiecockpit gaat het erom een zodanige stroom van feedback te organiseren dat de betreffende managers control kunnen uitoefenen.

Dergelijke feedback betreft zowel de output van processen als aanwijzingen om de kwaliteit van die output te verbeteren.

Complete feedbackloop

De terugkoppeling van informatie plus de eventuele correctieve actie vormen een feedbackloop. De complete feedbackloop bestaat uit een meting van de output, een vergelijking van de output met ‘de norm’ en een correctieve actie in geval van afwijking van de norm. In een notedop de plan-do-check-act-cyclus. Die actie, ofwel de correctieve ingreep, kan daarom betrekking hebben op de output, op de inrichting van het proces of op de input van het proces.

Reageer op dit artikel van Louis Brackel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Een selectie van onze klanten

Word nu ook klant

Wil je ook klant bij ons worden? Wij helpen je maar wat graag verder met feedback als basis voor control (complete feedbackloops) of andere zaken waar je slimmer van wordt.

Daan van Beek, Eindbaas & specialist in continu verbeteren

DAAN VAN BEEK MSc

Eindbaas & auteur van het boek 'De intelligente, datagedreven organisatie'

neem contact met mij op

Fact sheet

Organisaties geholpen
___
Trainingen & workshops
___
Deelnemers opgeleid
___
Beoordeling klanten
8,9
Consultants & docenten
___
Kantoren
3
Jaar ervaring
16
EDIT POST