Opleiding Procesmanagement & Process Mining | Procesanalytics
In onze unieke training Procesmanagement combineer je de theorie met praktische opdrachten.

Download de brochure

3-daagse opleiding Procesmanagement & process mining

Er is veel aan de hand in de wereld. Je kennis en competenties moeten dan natuurlijk op peil blijven. Maar ook je processen, teams en je organisatie moeten wendbaar zijn. Dit komt door de razendsnelle ontwikkelingen in de samenleving, het bedrijfsleven & economie, veranderende klantvoorkeuren en de opkomst van nieuwe technologie. Die vragen andere, meer wendbare organisatievormen. En daarmee ook een andere aanpak voor het inrichten van bedrijfsprocessen. Enkele voorbeelden:

 • Steeds vaker zie je dat organisaties massaproductie combineren met het op maat maken van producten en diensten. Ze personaliseren hun dienstverlening vanuit een standaard platform. Bedrijven passen dit op steeds grotere schaal toe.
 • Er ontstaan in een rap tempo intelligente infrastructuren. Denk dan aan observaties, big data en sensoren, ook wel the internet of things genoemd. Ze veranderen de economie en samenleving ingrijpend.
 • Er wordt steeds meer gewerkt met kleinschalige productiecentra. Die staan steeds dichterbij de klant. Denk bijvoorbeeld aan 3D printing. Dit maakt het kortcyclisch continu verbeteren van de productie, kwaliteit en dienstverlening eenvoudig mogelijk.

Deze ontwikkelingen stellen alsmaar hogere eisen aan jouw organisatie. Ze hebben ook grote gevolgen voor de inrichting van jouw processen. Deze unieke 3-daagse opleiding Procesmanagement & process mining helpt je aan hulpmiddelen, vaardigheden, tools en nieuwe perspectieven om snel en effectief aan die eisen tegemoet te komen. Zodat jouw organisatie een florissante toekomst tegemoet kan zien.

Ga aan de slag met deze procesuitdagingen

Je bent betrokken bij het continu verbeteren en herinrichten van processen, organisaties en afdelingen. Maar je merkt dat nieuwe ontwikkelingen en bijbehorende eisen het niet gemakkelijk maken om hierin snel resultaten te boeken. Want:

 • Hoe vertaal je nu die nieuwe ontwikkelingen naar flexibele processen en een wendbare organisatie?
 • Wat maakt dat je succesvol bent in het communiceren van je strategie en de juiste doelen en prestatieniveaus naar jouw medewerkers?
 • Hoe vertaal je een gewijzigde of nieuwe strategie naar een andere bedrijfsvoering?
 • Hoe zorg je voor samenhang tussen de strategie, processen, inrichting van de arbeidsorganisatie en de competenties van jouw medewerkers?
 • Welke rol kan process mining spelen in het verbeteren van jouw procesinrichting? Hoe pak je dit aan?
 • Hoe adviseer je interne en externe klanten over de hierboven genoemde uitdagingen en veranderingen?

Als je jezelf tegenover een of meer van deze vragen geplaatst ziet, dan is onze 3-daagse opleiding Procesmanagement & process mining zeker een aanrader.

Praktische informatie

Locatie:
Berghotel Amersfoort
Duur:3 dagen
Data:
9 t/m 11 juni 2020
29 september t/m 1 oktober 2020
30 november t/m 2 december 2020
Punten:
PA15
Deze opleiding Procesmanagement van Passionned Academy geeft je recht op PA-punten. Bij een totaal van 150 PA-punten ontvang je een certificaat van bekwaamheid. En je mag jezelf 'Master of Organizational Intelligence' noemen.certificaat van bekwaamdheid
PE-punten
Vraag bij je vakvereniging (bijvoorbeeld de Vereniging van Registrercontrollers, de Nederlandse Beroepsvereniging van Accountants, et cetera) na hoeveel PE-punten/uren je kunt registreren voor je Permanente Educatie (PE).PE-punten registreren voor opleiding Procesmanagement
Prijs:1.895 EUR p.p.

Wat leer je in de opleiding Procesmanagement & process mining?

Wat leert u in de opleiding Procesmanagement & Procesdenken?In onze opleiding Procesmanagement & process mining leer je hoe je een brug kunt slaan tussen maatschappelijke trends en ontwikkelingen en de inrichting van je bedrijfsvoering. En niet te vergeten de impact van die ontwikkelingen op de strategie van je organisatie. Eerst komt het gezamenlijk formuleren van een visie op de bedrijfsvoering aan bod. Daarna vertalen we die naar inrichtingsmodellen voor het ontwerpen en implementeren van wendbare bedrijfsprocessen. En als kers op de taart: je leert alles wat je moet weten over het onderwerp process mining.

Klantervaring: vakkundig

“Wij hebben Ko Achterberg leren kennen als een vakkundige docent en coach die steeds weer in staat bleek de grote lijnen vast te houden of de vele discussies terug te brengen naar de grote lijnen.”

Mark Aukes
De Jong Accountants en Adviseurs

Unieke training Procesmanagement & process mining

In onze unieke training Procesmanagement combineer je de theorie met praktische opdrachten. De opleiding begint met de basisbeginselen van strategievorming en procesinrichting. Daarna komen de verschillende visies op processen en bijbehorende effecten hiervan op de bedrijfsvoering en organisatiestructuur aan bod. Dan maak je kennis met het meetbaar maken van procesprestaties en process mining. Tot slot krijg je diepgaand inzicht in:

 • de inrichting van processen
 • de afstemming daarvan op de organisatie-inrichting
 • de implementatie naar werkprocessen, functies en afdelingen

Deze opleiding biedt je een totaalpakket om jouw organisatie en processen opnieuw in te richten.

De inhoud van de opleiding Procesmanagement & process mining

Het programma van deze unieke, praktijkgerichte opleiding bestaat uit 3 dagen:

Dag 1: Bedrijfsinrichting, waardestroom, procesbesturing & -beheersing

 • Strategie en BedrijfsinrichtingOntvangst & welkom door Ko Achterberg, leerdoelen, verwachtingen en introductierondje
 • Elementair organisatiemodel: Je maakt kennis met de samenhang tussen missie, strategie en bedrijfsinrichting. Vervolgens werk je dit uit naar een integraal voorbeeld.
 • Strategie & kwaliteiten: Kort worden verschillende strategiebenaderingen toegelicht. Ook wordt het begrip onderscheidende kwaliteit met elkaar besproken.
 • De waardestroom: Wat is een waardeketen? Welke facetten spelen een rol om processen te beheersen en te besturen? Hoe kun je hierin verspillingen en verstoringen identificeren?
 • Praktijkopdracht 1: Je ontwerpt een waardestroom op basis van een eigen case. Denk hierbij aan voor jouw organisatie relevante ontwikkelingen, bijvoorbeeld apps, digitalisering, cloud, et cetera. Of je neemt je nieuwe groeistrategie of wijzigingen in regelgeving en beleid als vertrekpunt. Je geeft elkaar feedback onder begeleiding van de docent.
 • Beheersing van processen: Hoe kun je processen effectief beheersen? Hoe ga je om met buffers, voorraden, series en scheduling?
 • Procesbesturing: Hoe kun je processen adequaat besturen? Welke proceseisen zijn van belang en hoe en wanneer zet je regelkringen in? Hoe ontwerp je proces indicatoren (PI’s)?
 • Praktijkopdracht 2: Je gaat op basis van een eigen gekozen proces aan de slag met stroombeheersing en -besturing. Je ontwerpt jouw eigen proces indicatoren (PI’s).

Dag 2: Procesinrichting, arbeidsorganisatie, procescontrole & IT

 • ProcesketenPresentaties praktijkopdracht 2: Onder begeleiding van de docent bespreken we de uitwerkingen van praktijkopdracht 2. Je geeft elkaar feedback.
 • Inrichting van de arbeidsorganisatie: Hoe ga je om met taken, functies en verantwoordelijkheden. En hoe geef je deze vorm in een structuur die wendbaar blijft?
 • Beheersing en organisatie: Hoe spelen bevoegdheden en verantwoordelijkheden een rol bij de besturing van processen? Hoe passen zelfsturende teams hierin?
 • Praktijkopdracht 3: Op basis van je eigen processen en bijbehorende procesbeheersing ga je zelf aan de slag met het definiëren van de inrichting. Je geeft elkaar feedback.
 • Ontwerpen van controle: Hoe ontwerp je adequate controlesystemen? Hoe waarborg je de betrouwbaarheid van informatie? En hoe kan process mining hierbij een rol spelen?
 • IT-systemen als belangrijke hulpbronnen: Hoe kun je IT-systemen inzetten en betrekken bij jouw inrichting en het continu verbeteren ervan?
 • Afrondende opdracht 4: Wat zijn voor jouw processen vervolgacties als het gaat om controlesystemen en het inzetten van IT-hulpmiddelen? De uitwerkingen bespreken we met elkaar.

Dag 3: Maturity, procesanalytics, process mining & analysetechnieken

 • Process MiningProcesmaturitymodel: Je maakt kennis met het procesmaturitymodel en je leert hoe je de volwassenheid van jouw procesinrichting & intelligence kan peilen, controleren en verbeteren.
 • Kwalitatieve & kwantitatieve analysetechieken: Hoe ontwerp je adequate procesanalyses en welke technieken komen daarbij kijken? Je maakt onder andere kennis met de begrippen doorlooptijden, kritische pad en bewegingsanalyse.
 • Process mining & procesanalytics: Je leert in dit onderdeel gegevensgericht te visualiseren en de daadwerkelijke procesgang & performance te analyseren. Je gebruikt o.a. een demo en werkt samen aan een praktijkopdracht met een process mining tool.
 • Evaluatie & afsluiting

Deze opleiding Procesmanagement & Process Mining geeft je uitstekende handvatten voor een integrale veranderaanpak. Van strategievorming tot bedrijfsvoering, en van procesinrichting en -besturing tot en met process mining.

Succesvol in procesinrichting en organisatie-inrichting

Na het afronden van de opleiding Procesmanagement & process mining kun je:

✓ Externe ontwikkelingen omzetten naar processen en organisatieinrichting
✓ Een visie ontwikkelen op de inrichting van je eigen bedrijfsvoering
✓ Het gehele proces van strategievorming tot procesimplementatie overzien
✓ Processen leren inrichten, beheersen en besturen met procesindicatoren
✓ Process mining & procesanalytics plaatsen en op de juiste manier inzetten
✓ Observeren, analyseren en vertalen van al deze begrippen naar je eigen organisatie
✓ Deze vertaalslag goed overdragen aan je collega’s en interne & externe klanten

Aanvullende informatie van deze training Procesmanagement

De prijs van deze opleiding is inclusief lunchbuffet in het Restaurant Smaakmakers, onbeperkt koffie en thee, overige drankjes en hapjes tijdens de breaks. Je ontvangt ook kosteloos een gesigneerd exemplaar van het boek ‘Procesarchitectuur als veranderinstrument’.

HBO+ niveau
vrijgesteld van BTW
geen studiebelasting
interactief & praktijkgericht
gewaarmerkt digitaal certificaat
van 9:00 tot 17:00

Praktijkgerichte opleiding Procesmanagement & process mining

Elke opleidingsdag werk je samen met de andere deelnemers in kleinere groepen aan een aantal praktijkopdrachten. Zo breng je de door jouw geleerde theorie direct in de praktijk. Zo ontstaat er ook een optimale mix tussen denken en doen. Na afronding van deze opleiding ontvang je een officieel certificaat en een gesigneerd exemplaar van het boek ‘Procesarchitectuur als veranderinstrument: strategische ambities realiseren met bedrijfsprocessen’.

Voor wie is deze training opgezet?

Voor iedereen die betrokken is bij het ontwikkelen, implementeren en verbeteren van de inrichting van bedrijfsprocessen vormt deze training Procesmanagement een onmisbare schakel. Deze opleiding wordt veelvuldig gevolgd door onder andere: procesmanagers, (verander)managers, controllers, teamleiders, kwaliteitsmanagers, proceseigenaren, Lean consultants, business analisten, informatiemanagers, procesconsultants, business consultants, informatiearchitecten en iedereen die proces- en bedrijfskundige interesse heeft.

Meld je nu aan voor opleiding Procesmanagement & process mining

Via ons inschrijfformulier kun je je direct inschrijven voor de eerstkomende opleiding Procesmanagement & process mining. Heb je vragen over deze opleiding, neem dan gerust contact met ons op.

direct inschrijven

Reviews over "Opleiding Procesmanagement"

Full red starFull red starFull red starFull red starWhite star
mevrouw Marian van Klaveren | Nationale Nederlanden | 13 september 2019

Goed beeld van de samenhang tussen allerlei lagen in de organisatie. De docent schets een integraal beeld van het vakgebied procesmanagement. Het onderdeel process mining vond ik het allerleukst. Wel veel informatie die nu goed moet landen door het zelf toe te passen.

Full red starFull red starFull red starFull red starWhite star
Full red starFull red starFull red starFull red starWhite star
Full red starFull red starFull red starFull red starWhite star
Full red starFull red starFull red starFull red starWhite star
mevrouw Carola Sieders | Dasym | 30 augustus 2019

Totaalplaatje is goed en de afwisseling met opdrachten is fijn. Ik zou de opleiding zeker aanraden aan anderen.

Full red starFull red starFull red starFull red starWhite star
Full red starFull red starFull red starFull red starWhite star
Full red starFull red starFull red starFull red starWhite star
Full red starFull red starFull red starFull red starWhite star
mevrouw Karin Willems | gemeente Heerlen | 29 juli 2019

Veel informatie in 3 dagen maar op een goede manier overgebracht. Dank je wel Ko!

Full red starFull red starFull red starFull red starWhite star
Full red starFull red starFull red starFull red starWhite star
Full red starFull red starFull red starFull red starWhite star
Full red starFull red starFull red starFull red starWhite star
mevrouw Carla Keereweer | NHG | 9 juli 2019

Leuke opleiding met leuke opdrachten en ook werd er tijd gegeven voor vragen en opdrachten. Het onderdeel strategie & visie was wel erg nuttig en zeker nodig, maar wel het pittigst.

Full red starFull red starFull red starFull red starWhite star
Full red starFull red starFull red starFull red starWhite star
Full red starFull red starFull red starFull red starWhite star
Full red starFull red starFull red starFull red starWhite star
Anoniem | 18 december 2018

Goede opleiding door zeer ervaren docent. Geschikt voor professionals met zekere ervaring in het vakgebied.

Full red starFull red starFull red starFull red starWhite star
Full red starFull red starFull red starFull red starWhite star
Full red starFull red starFull red starFull red starWhite star
Toon alle reviews Plaats review

Geef je mening over dit product of deze dienst

Dit veld is verplicht!
Dit veld is verplicht! optioneel
Dit veld is verplicht! optioneel
Dit veld is verplicht! optioneel
Dit veld is verplicht!
Review verzendenHet formulier bevat fouten.

Een selectie van onze klanten

Word nu ook klant

Wil je ook klant bij ons worden? Wij helpen je maar wat graag verder met opleiding procesmanagement & process mining (procesanalytics) of andere zaken waar je slimmer van wordt.

Ko Achterberg, Docent Procesmanagement

dr. KO ACHTERBERG

Auteur van 'Grip op Processen in Organisaties' en 'Procesarchitectuur als veranderinstrument'

neem contact met mij op

Fact sheet

Organisaties geholpen
___
Trainingen & workshops
___
Deelnemers opgeleid
___
Beoordeling klanten
8,9
Consultants & docenten
___
Kantoren
3
Jaar ervaring
15