Unieke 3-daagse Business Intelligence opleiding

In onze Business Intelligence opleiding krijg je als projectleider, manager of medewerker niet alleen de theoretische, maar vooral ook de praktische Business Intelligence-kaders aangereikt. Want alleen kennis die je (snel) kunt toepassen telt tegenwoordig. Je weet dat je met de juiste stuurinformatie betere resultaten kan boeken. Maar je merkt ook dat dit niet eenvoudig is in de praktijk, want:

 • Hoe vind je de 1 miljoen euro inzichten, de treffende KPI-voorbeelden en hoe krijg je de businesscase rond?
 • Met welke projectaanpak zet je de juiste stappen en beheers je effectief de risico’s?
 • Op welke manier ga je een datawarehouse opbouwen dat aansluit bij de behoeften van de business en het volwassenheidsniveau van de organisatie?
 • Hoe moet je omgaan met Big Data, een diversiteit aan databronnen, algoritmes en Predictive Analytics?
 • Welke effecten mag je verwachten van effectieve datavisualisatie en waar moet je op letten bij het grafisch weergeven van informatie?
 • Hoe ga je sturen op die BI-succesfactoren die zorgen voor een hoger bedrijfsresultaat?
 • Hoe krijg je alle business managers en IT-medewerkers mee in het traject?
 • Welke BI-tools zijn geschikt voor jouw situatie en hoe bouw je een toekomstbestendige BI-infrastructuur?

Wanneer je wordt geconfronteerd met een of meer van deze vragen, dan is onze 3-daagse opleiding Business Intelligence op HBO-niveau de eerste stap op weg naar een intelligente, datagedreven organisatie. Een absolute aanrader dus.

Praktische informatie

Locatie:
Berghotel Amersfoort
Duur:3 dagen
Data:
3 t/m 5 maart 2021
2 t/m 4 juni 2021
6 t/m 8 oktober 2021
1 t/m 3 december 2021
Punten:
PA15
Deze opleiding Business Intelligence van Passionned Academy geeft je recht op PA-punten. Bij een totaal van 150 PA-punten ontvang je een certificaat van bekwaamheid. En je mag jezelf 'Master of Organizational Intelligence' noemen.certificaat van bekwaamdheid
PE-punten
Vraag bij je vakvereniging (bijvoorbeeld de Vereniging van Registrercontrollers, de Nederlandse Beroepsvereniging van Accountants, et cetera) na hoeveel PE-punten/uren je kunt registreren voor je Permanente Educatie (PE).PE-punten registreren voor opleiding Business Intelligence
Prijs:1.895 EUR p.p.

UPDATE: In december 2020 is een nieuwe lockdown van kracht geworden die nu voor de tweede keer is verlengd. Bij Passionned Academy houden wij ons aan de opgelegde maatregelen en daarom hebben we onze trainingskalender hierop aangepast. Omdat er nu uitzicht is op versoepelingen zijn onze opleidingen weer van start gegaan. Eventueel als het niet anders kan organiseren we die online of in kleinere groepen. Blijf op de hoogte van ons Corona protocol.

Hoe voer je succesvolle BI-procesverbeteringen door?

In drie intensieve dagen komen alle business intelligence elementen die nodig zijn voor succesvolle BI en procesverbetering aan de orde. Mensen die onze driedaagse Business Intelligence opleiding hebben afgerond, zijn uitstekend in staat om in hun business intelligence-project de juiste stappen te zetten.

Opleiding in praktische Business Intelligence instrumenten

Business Intelligence is een specialistisch vakgebied. Werken aan de intelligentie van een organisatie zonder hiervoor over de juiste vaardigheden en instrumenten te beschikken levert vaak teleurstellende resultaten op. Ons praktische model waarin alle Business Intelligence instrumenten en methodieken aan de orde komen, geeft je een startlicentie waarmee je niet alleen de finish kunt halen maar ook de wedstrijd kunt winnen.

De inhoud van de Business Intelligence opleiding

Deze praktijkgerichte masterclass voorziet je van gebundelde, direct toe te passen kennis om van BI echt een succes te maken. En je leert alle daarbij benodigde vaardigheden en technieken. De deelnemers worden in drie intensieve dagen klaargestoomd voor een leidende en adviserende rol in het BI-traject:

Dag 1: De trends, projectmanagement & De intelligente organisatie

Dag 1: opleiding BI: het Business Intelligence frameworkOp de eerste dag van de opleiding Business Intelligence leggen we de ratio achter managementinformatie uit. Verder komen het Intelligente Organisatie-framework en de belangrijkste BI-trends aan bod. Vervolgens gaan we dieper in op datakwaliteit, het datawarehouse, de voordelen van business intelligence en een business intelligence competency center.

Deze dag komen ook veel business intelligence-toepassingen aan de orde en leer je hoe je een business intelligence-project met succes kunt afronden. De volgende onderwerpen gaan we uitgebreid behandelen:

 • Definities en de Intelligente organisatie: wat is business intelligence? Wat is managementinformatie? Wat zijn de 4 belangrijkste kenmerken van een intelligente organisatie? Hoe ontwikkel je een visie op managementinformatie en hoe zorg je in je eigen organisatie voor betere besluitvorming op basis van actionable data en inzichten.
 • Trends in BI: wat zijn de laatste BI-trends? Je leert meer over mobile BI, Big Data, BI in the Cloud, Social Media en Advanced Analytics. We zoomen vooral in op de vraag in welke situatie je deze concepten het beste kunt toepassen.
 • Datawarehouse: wat zijn de belangrijkste doelen van een datawarehouse en waar moet je op letten bij de implementatie? Ook bespreekt de docent to the point de essentie van metadata, architectuur, datamodellering en data-integratie.
 • Datakwaliteit: wat is het belang van goede datakwaliteit en welke methoden en tools zijn er om de datakwaliteit als een continu proces te verbeteren?
 • BI projectmanagement & Governance: verschillende methodieken zoals de watervalmethode, agile en scrum passeren de revue. Je maakt ook kennis met de 10 belangrijkste projectrisico’s en valkuilen en deliverymodellen. Tot slot leer je waarom en hoe je een business intelligence competency center (BICC) op kan zetten.

Dag 2: BI-strategie, vaardigheden en groeien in volwassenheid

Dag 2: training BI: strategie, vaardigheden en groeien in volwassenheidTijdens de tweede dag van deze opleiding leer je het beleid en de strategie voor BI te formuleren, een stip aan de horizon te zetten en een BI-roadmap te maken. Het accent ligt hierbij op de rol van de stakeholders. Hoe krijg je hen daarin mee en hoe zorg je voor een duurzame betrokkenheid?

Tevens komen tijdens deze tweede dag de belangrijkste consultancyvaardigheden voor BI aan bod zodat je team zich kan ontwikkelen van een “rapportenfabriek” tot een professioneel team met allround BI consultants. De volgende onderdelen gaan we tijdens deze dag behandelen:

 • De businesscase voor BI: waarom is een businesscase belangrijk? Je maakt kennis met de belangrijkste onderdelen van een businesscase en leert er een te maken onder andere op basis van 1 miljoen euro inzichten.
 • Volwassenheid in BI: welke volwassenheids- en ambitieniveaus kun je onderscheiden binnen de Business Intelligence-discipline? En vooral, hoe kun je voor je eigen organisatie een diagnose stellen, een pad uitstippelen en toegroeien naar een hoger ambitieniveau?
 • Veranderplan BI: samen met de andere deelnemers ontwikkel je in groepjes vanuit een visie een BI-missie en een compleet veranderplan voor de eigen organisatie.
 • BI-consultancyvaardigheden: wat is de rol van een BI-consultant en wat is zijn of haar werkterrein? Welke dilemma’s komt een BI-consultant tegen? En met welke technieken en specifieke vaardigheden kun je die oplossen?

Dag 3: KPI's, User eXperience (UX), datavisualisatie & BI succes

Dag 3: BI cursus: KPI's, User eXperience (UX), datavisualisatie & BI succesDit onderdeel van de Business Intelligence-opleiding staat helemaal in het teken van de gebruikerskant van BI. De docent gaat in op het complete BI-proces, het bepalen van zuivere KPI’s, de 1 miljoen euro inzichten en het vergroten van de User eXperience (UX), onder andere door effectieve datavisualisatie.

Alle 15 hieronder genoemde stappen passeren de revue:

de BI cyclus bestaat uit 15 stappen

Ook word je ingewijd in het business intelligence framework dat voor iedereen, gebaseerd op organisatierollen, de juiste inzichten op de juiste plek aflevert zonder omwegen. Tegelijkertijd komen de succesfactoren en valkuilen voor Business Intelligence één voor één langs. Tijdens deze laatste opleidingsdag leer je meer over de volgende onderwerpen:

 • Business Intelligence als proces: maak op detailniveau kennis met de vijftien stappen voor verwerking, analyse, distributie van informatie, en vooral het effectief gebruik ervan.
 • Informatieanalyse & KPI’s bepalen: Je maakt kennis met de vier belangrijkste methodieken voor informatieanalyse en het bepalen van de meest essentiële BI-content. Hoe kom je nu tot de echt onvervalste KPI’s en hoe identificeer je de 1 miljoen euro inzichten? De deelnemers gaan hiermee in groepjes aan de slag.
 • User eXperience (UX): je leert het gebruiksgemak van informatie te versterken door krachtige datavisualisatie-technieken. Met welke psychologische effecten en cognitieve kaders dien je dan rekening te houden? Welke lering kunnen we trekken uit de BBC-documentaire: ‘How to make better decisions’ met Nobelprijswinnaar Daniel Kahneman?
 • Organisatierollen & BI frameworks: je leert om inzichten geschikt en herbruikbaar te maken voor de verschillende organisatierollen. Verder maak je tot in detail kennis met een slim, direct toepasbaar model voor informatiedistributie.
 • BI-succes: hoe maak je in jouw organisatie van BI een groot succes? Wat zijn dan de 12 meest kritieke succesfactoren? Waar moet je specifiek op letten en waar kun je op gaan sturen? Je leert ook waarom analytics en alignment, agile werken en continu verbeteren nauw met elkaar verbonden zijn.

Ontdek de succesfactoren van Business Intelligence

Onze driedaagse Business Intelligence opleiding stelt zowel bedrijfsmatige als technische aspecten van Business Intelligence aan de orde. Denk dan aan KPI’s, analytics, Big Data, het datawarehouse, datakwaliteit, het BICC, BI-projectmanagement, datavisualisatie, BI-strategie en verandermanagement. Maar je krijgt vooral diepgaand inzicht in de succesfactoren van Business Intelligence.

Interactieve opleiding op HBO-niveau

Tijdens elke opleidingsdag vinden groepsdiscussies plaats en werk je in groepjes aan praktijkopdrachten. Zo ontstaat er een optimale mix tussen leren en doen. Na afronding van deze unieke Business Intelligence-opleiding ontvangen de deelnemers een certificaat en een gesigneerd exemplaar van ‘De intelligente, datagedreven organisatie’.

Aanvullende informatie van deze training

De prijs van deze opleiding is inclusief lunchbuffet, onbeperkt thee en koffie, overige drankjes en hapjes tijdens de breaks.

HBO werk- en denkniveau
vrijgesteld van BTW
geen studiebelasting
interactief & praktijkgericht
gewaarmerkt digitaal certificaat
van 9:00 tot 17:00

Deze training BI maakt onderdeel uit van het 10-daagse Master of Data Science traject en de CBIP-certificering.

bekijk ook alle andere Business Analytics opleidingen

Voor wie is deze Business Intelligence training bedoeld?

Voor iedereen die betrokken is bij een BI-project biedt onze Business Intelligence training een waardevol houvast. Onze opleiding BI & Analytics wordt vooral veel gevolgd door: (aankomend) projectleiders business intelligence, projectmanagers, medewerkers managementinformatie, Business Intelligence managers, IT-verantwoordelijken, business analisten, Chief Data Officers, CIO’s en business managers.

Behaalde leerdoelen aan het eind van deze BI-opleiding:

Je kent de belangrijkste voordelen en succesfactoren van BI
Je beheerst zowel de bedrijfsmatige als technische aspecten van BI
Je hebt een indicatie van de BI-volwassenheid en ambities van jouw organisatie
Via vruchtbare groepsinteractie heb je een BI-visie en een compleet veranderplan voor je organisatie ontwikkeld
Je kan een sluitende business case opstellen voor BI
Je weet hoe je een BI-roadmap kunt uitstippelen
Je weet hoe je loepzuivere KPI’s kunt formuleren voor jouw business
De werking van effectieve datavisualisatie is jou volstrekt duidelijk
Je kunt inschatten welke BI tools relevant zijn voor jouw organisatie
Je hebt een diepgaand inzicht gekregen in de 12 meest kritieke succesfactoren voor Business Intelligence

Meld je nu aan voor onze unieke Business Intelligence opleiding

Via ons inschrijfformulier kun je je direct inschrijven voor de eerstkomende Business Intelligence opleiding. Heb je vragen over deze opleiding Business Analytics, neem dan direct contact met ons op.

direct inschrijven

Wat zeggen de universiteiten over deze BI training?

“BI en Big Data zijn hot topics. Ook binnen de universiteiten, waar men bezig is daarvoor nieuwe programma’s op te zetten. Ze zijn sterk gericht op het bouwen van tools. De mensen die dergelijke opleidingen willen volgen moeten een behoorlijke achtergrond hebben in wiskunde en statistiek.”

“Wat ik zocht waren mensen die kunnen vertellen hoe je die tools inzet in een organisatie, hoe die bijdragen aan de performanceverbetering en wat er voor nodig is om dat te realiseren. Ik heb rondgekeken en niet zoveel mensen gevonden die dat kunnen. En die bovendien in staat zijn dat te doen voor een kritisch publiek van mensen met ervaring.”

prof. dr. Piet M.A. Ribbers“Ik kreeg het gevoel dat het een moeilijk verhaal ging worden, maar ik ben eens gaan praten met Daan van Beek van de Passionned Group. Tot mijn grote vreugde reageerde hij erg enthousiast. We hebben een afspraak gemaakt, en in dat gesprek opende hij ook een aantal voor mij nieuwe perspectieven. Ik ben ervan overtuigd geraakt dat Daan de aangewezen persoon is om onze BI-opleidingen te verzorgen. Daarom heb ik onze eigen master BI & Big Data in het volste vertrouwen in zijn handen gegeven.”

prof. dr. Piet M.A. Ribbers
TIAS

Reviews over "Opleiding Business Intelligence"

Anoniem | 8 april 2021

Leerzaam, geeft in de breedte inzicht en overzicht van het vakgebied BI.

mevrouw Nienke Eckhardt | Vilans | 4 januari 2021

Relevante opleiding voor iedereen die aan de slag gaat met datagedreven werken en BI. Leer wat de kansen zijn, de valkuilen en waar je moet beginnen. Ook een kijkje naar de toekomst: wat zijn de mogelijke toepassingen van ML en AI in de wereld?

Anoniem | 4 januari 2021

Leuke, interessante opleiding. Goede afwisseling tussen theorie en opdrachten.

Anoniem | 4 januari 2021

Leuk en leerzaam. Goede praktijkvoorbeelden en interactie met elkaar.

Anoniem | 15 december 2020

Goeie BI training met een kundige trainer dat mij handvatten geeft om te beginnen met BI & analytics.

Toon alle reviews Plaats review

Geef je mening over dit product, artikel of dienst

Dit veld is verplicht!
Dit veld is verplicht! optioneel
Dit veld is verplicht! optioneel
Dit veld is verplicht! optioneel
Dit veld is verplicht!
Review verzendenHet formulier bevat fouten.

Een selectie van onze klanten

Word nu ook klant

Wil je ook klant bij ons worden? Wij helpen je maar wat graag verder met complete business intelligence-opleiding voor 100% succes of andere zaken waar je slimmer van wordt.

Daan van Beek, Docent Business Intelligence

DAAN VAN BEEK MSc

Managing Director en auteur van De intelligente, datagedreven organisatie

neem contact met mij op

Fact sheet

Organisaties geholpen
___
Trainingen & workshops
___
Deelnemers opgeleid
___
Beoordeling klanten
8,9
Consultants & docenten
___
Kantoren
3
Jaar ervaring
16
EDIT POST