Aantal fouten in operatiekamer met 37% | gaming | Nieuws

Aantal fouten in operatiekamer met 37% afgenomen door gaming

Geschreven door

Passionned Group is dé specialist in datagedreven werken. Onze bevlogen en ervaren consultants helpen grotere en kleinere organisaties bij de kanteling naar een intelligente, datagedreven organisatie. Om het jaar organiseren wij de prestigieuze prijs voor de Slimste organisatie van Nederland.

Drie Nederlandse Universitaire Centra waaronder UMC Utrecht, AMC en Erasmus MC werken hard aan de ontwikkeling van gaming technieken om de opleiding van medici te verbeteren, de veiligheid in het zorgproces te verhogen en tegelijk kunnen bijdragen aan de kwaliteit van het werk in de zorg.

Training serieuze kostenpost in de zorg

Intensieve training vormt een serieuze kostenpost in de zorg. Daarom worden de gaming technieken ook gebruikt om kostenbesparingen te realiseren. De gaming programma’s waar aan gewerkt wordt reiken van de anatomische les tot het in simulatie aanbrengen van een veneuze catheter op een intensive care. Voor de ontwikkeling van deze gaming programma’s wordt intensief samengewerkt met een aantal buitenlandse universiteiten.

Gaming ook voor patiënten

Het programma is het grootste simulatie programma ter wereld. Beelden van de MRI, CT-scans en röntgen vormen een belangrijk onderdeel. Het doel is om het gaming programma te gaan gebruiken voor de opleiding van medische professionals, maar ook voor patiënten. In het AMC zijn chirurgen verplicht voordat zij de operatiekamer betreden en hun operatie gaan uitvoeren eerst dit “game” te gebruiken. Daarmee is het aantal fouten in de operatiekamer al met 37% afgenomen.

Medische sector allesbehalve veilig

Grote aantallen medische fouten hebben geleid tot dit project. Cor Kalkman van UMC Utrecht stelt dat “de medische sector allesbehalve veilig is”. Hieraan ligt gebrekkige communicatie aan ten grondslag. Lager geplaatsten in de organisatie durven vaak niet door te vragen vanwege autoritair gedrag in de hiërarchie.

Kwaliteitsmanagement in de zorg

Kwaliteitsmanagement is niet alleen iets van de niet-medische staf. Artsen zullen kwaliteitsmanagement als een vast onderdeel moeten gaan beschouwen van hun werk. Het houdt de organisatie ‘scherp’ en zorgt voor verbindingen tussen de verschillende disciplines binnen het zorgbedrijf die het uiteindelijke resultaat moeten opleveren: minder medische fouten.

Bron: medicalfacts.

Reageer op dit artikel van Daan van Beek

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Een selectie van onze klanten

Word nu ook klant

Wil je ook klant bij ons worden? Wij helpen je maar wat graag verder met aantal fouten in operatiekamer met 37% (gaming) of andere zaken waar je slimmer van wordt.

Daan van Beek, Eindbaas & specialist in continu verbeteren

DAAN VAN BEEK MSc

Eindbaas & auteur van het boek 'De intelligente, datagedreven organisatie'

neem contact met mij op

Fact sheet

Organisaties geholpen
___
Trainingen & workshops
___
Deelnemers opgeleid
___
Beoordeling klanten
8,8
Consultants & docenten
___
Kantoren
3
Jaar ervaring
15